Fisking og rekreasjon

Å fiske er i de fleste sammenhenger forbundet med arbeid, og mange som lever i kyststrøkene i Norge, jobber i fiskerinæringen. Men fiske kan også vær en fin avkobling i hverdagen. Mange foretrekker å dra på fiske, spesielt når det er sesong for laksefiske eller skreifiske i Nordsjøen. Lakseelvene i Norge er veldig gode, fordi laksen kommer å gyter i dem. Det betyr også at laksen er en anadrom, det vil si at den drar på næringsvandring i havet, mens den vender tilbake til ferskvannet, elva, for å gyte.

Det å fiske etter laks er en hobby mange elsker, og som nesten blir en besettelse for mange. Når sesongen starter i månedsskiftet mai-juni, da er mange allerede klare med vadere, fluestang og det aller siste utstyret. Den natta er kanskje den beste dette året.

Å vente på nappet er både en tålmodighetsprøve og spennende for dem som venter. Man får vært ute i frisk natur hvor det nesten ikke er en eneste lyd. Det eneste man hører er rennende vann og et og annet fuglekvitter. Og selvfølgelig sine egne hjertebank. For når laksen biter på, blir det en kamp på laksens liv. Det hender titt og ofte at det ryker snører og at laksen unnslipper. Den største laksen som er tatt på stang var over 32 kg. Det kjennes når en så stor laks sitter på kroken.

Fiske er derfor en aktivitet som gjør godt for helsen. Man kommer seg ut fra kontoret eller sofaen og ut i naturen. Samtidig får man god trening når det napper. En laks på noen kilo har stor motstand og dermed får man trent både muskler og kondisjon. Er man så heldig å få dratt i land en laks er selve fisken utrolig sunn kost, med masse næring som omega3, vitamin D, selen og jod.

Denne type livsstil er bra for helsen på mange måter.