Hvordan lager man fiskeolje

Fiskeolje er en næringsrik olje som er laget av fisk, og det kan bidra til å styrke hjertet ditt, bekjempe sykdommer og forbedre din mentale helse. Men hvordan lager man egentlig fiskeolje? 

Hva er fiskeolje?

Fiskeolje er en olje som er fremstilt av fisk eller oljefisk. Fiskeoljen inneholder høye nivåer av omega-3 fettsyrer, som er gunstige for helsen vår. Omega-3 fettsyrene kan bidra til å redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer, samt ha en positiv effekt på hjernens funksjon som kanskje vill hjelpe deg i hjernetrim spill som vikingelotto. I tillegg inneholder fiskeolje vitamin A og D, som er viktige for helsen vår.

Hvordan er det laget?

Fiskeolje kan fremstilles på flere måter, og det finnes derfor ulike typer av fiskeolje. Fersk fiskeolje er den type olje som har blitt presset ut fra ferske fisker, og denne typen olje inneholder mye omega-3-fettsyrer. Denne typen olje er ofte brukt i kosttilskudd, da den kan bidra til å forebygge hjerte- og karsykdommer. Kaldpressede fiskeoljer inneholder også mye omega-3-fettsyrer, men de inneholder ikke like mye DHA og EPA som fersk pressede oljer. Kaldpressede fiskeoljer er ofte brukt i kosmetikk, da de kan hjelpe til å bevare hudens ungdommelige utseende. Industriell produksjon av fiskeolje går ofte ut på å varme opp rå fiskeolje under trykk, noe som dessverre reduserer mengden av omega-3-fettsyrer.

Hvilke matvarer inneholder fiskeolje?

Fiskeolje er en viktig kilde til omega-3 fettsyrer, og det finnes i en rekke forskjellige matvarer. Fiskeolje kan finnes i fet fisk, som laks og makrell, men også i magert fisk, som sardiner og ansjoser. I tillegg inneholder fiskeolje en rekke andre næringsstoffer, som vitamin D, selen og jod.

Forskjellige matvarer inneholder ulikt mengde fiskeolje, så det er viktig å vite hvor mye fiskeolje du trenger for å oppnå de helsemessige fordelene. For eksempel anbefales det at voksne spiser 200 gram fet fisk per uke for å oppnå de optimale effektene av omega-3 fettsyrene.

Alternativer til fiskeolje

Vegetabilsk olje inneholder også omega-3 fettsyrer, men i mindre mengder enn fiskeolje. Du kan derfor ikke forvente de samme helsemessige fordelene som med fiskeolje, men det er likevel bedre enn ingen omega-3 i det hele tatt. Plantebaserte oljer som solsikkeolje og rapsolje inneholder mye omega-6, noe som kan være usunt i store mengder.

En annen mulighet er krillolje, som også inneholder omega-3 fettsyrer. Krill lever av alger og plankton, og blir derfor ikke påvirket av forurensninger på samme måte som fisk gjør. Krillolje er også lettere å oppta, noe som betyr at du kan ta mindre av produktet for de samme helsefordelene som med fiskeolje.