Om kortspillet Hopp i havet

Kortspillet hopp i havet er en klassiker når det kommer til enkel og morsomme spill. De aller fleste har nok hatt tider i barndommen sin der de har spilt hopp i havet i timevis, og kanskje var det det aller første kortspillet du lærte deg? Hopp i havet er et supert spill for hele familien, som alle definitivt vil synes er morsomt. Noen har kanskje så mye konkurranseinstinkt at det blir frustrerende, emn da er det bare å spille en runde til, du får det nok til, til slutt!

Målet med kortspillet hopp i havet

Målet med kortspillet hopp i havet er å samle stikk og bli kvitt kortene sine. Det er disse som utgjør poengene, og når spillet er over vil du helst sitt igjen med flest stikk, eller flest poeng. Gjør du det, så har du vunnet! For å skaffe seg stikk må man både trekke kort og be om kort vekselsvis. Det kan kanskje virke enkelt til å starte med, men her gjelder det å ha tunga rett i munnen slik at du ikke spør feil personer og risikerer å avsløre hånden din. La oss ta en nærmere titt på hvordan det fungerer

Spillets gang

Til Hopp i havet trenger man en hel kortstokk uten joker. Kortenes tall har ikke noe å si i den forstand at alle kortene har samme verdi. Hopp i havet kan spilles av 2-5 spillere, og det er ofte moro å være litt flere enn 2, for da har man flere å spørre om kort.

Start med å stokke kortstokken og del deretter ut 6 kort til hver spiller. Disse kortene har man på hånden, og de skal skjules slik at de er hemmelige for de andre deltakerne. De resterende kortene skal ligge som et hav på bordet mellom dere, med billedsiden ned. Disse kortene utgjør havet som du kanskje må hoppe i, i løpet av spillet.

En person starter, og videre går dere med klokka rundt bordet. Spilleren som begynner kan ta en titt på de 6 kortene sine, og spørre en annen spesifikk spiller om de har dette kortet. For eksempel:

Lise har én 3-er, to damer, én knekt og to 4-ere på hånden. Da kan hun spørre en annen deltaker, for eksempel Per, om han har en dame som hun kan få.

Dersom Per har en dame på hånden må han gi denne til Lise, og Lise kan spørre på nytt. Har han derimot ikke en dame på hånden, så sier han til Lise “hopp i havet”, og hun må trekke fra havet av kort som ligger på bordet. Nå er det Per sin tur til å spørre noen andre om kort. Man kan kun spørre om kort som man selv har på hånden, og dersom man trekker kortet fra havet som man opprinnelig spurte om, så kan man spørre en gang til. Dersom man blir spurt om et kort man har på hånden, må man gi fra seg alle kortene man har med den verdien.

Når man har samlet opp fire av hvert kort, for eksempel fire damer, så kan man legge disse som et stikk ved siden av seg, med billedsiden opp.

Tunga rett i munnen

De faste reglene i hopp i havet er enkle. Du spør, får, eller hopper i havet. Likevel er det noen flere nyanser til spillet. Tore og Berit som spiller med Lise og Per vet nå at Lise har damer på hånen sin, og dersom de har det også, vet de at de bør spørre Lise om damer når det blir deres tur. Slik må man huske på hva de andre har spurt om. Dersom Berit glemmer seg og spør Per om damer istedenfor, så har hun avslørt at hun har damer på hånden, og da er det fritt frem for Lise.

For hele familien

Som du sikkert har skjønt nå, så kan hopp i havet fint spilles av hele familien. Det er enkelt å lære seg, og hvem som helst kan få teken på det etter et par runder. Det er også gøy for de minste barna, fordi man fint kan spille det uten å legge en altfor sterk strategi. I tillegg kan man lære om tall og kort, og få spille sitt livs første kortspill, med ekte regler. Kortspillet hopp i havet kan også være gøy for de som er litt eldre, fordi det gjelder å spørre smart og ha tunga rett i munnen. Ved første øyekast kan det ligne et spill der man spør om kort i løse luften, uten noen mening. Ser man litt nøyere på det så skjønner man at det er et spill som krever litt strategi dersom man spiller mot andre, gode spillere.

Hopp i havet kan definitivt anbefales dersom du har en kortstokk ledig og litt tid å slå i hjel. Det passer til alt fra småbarnsfamilier til vennegjenger på hyttetur, og er nok et kortspill de aller fleste kan.